Història de la Banda

Queda constància als llibres de l’Ajuntament de Benissa del segle XIX que la música fou present en les manifestacions festives del poble, apareixent en 1890 la primera agrupació formalment constituïda en signar-se un acord entre diferents músics i el mestre Diego Crespo per a formar una agrupació musical, coneguda per “la de Diego el Flare”.

Dirigida posteriorment pels mestres Eduardo Bordes i Baptista Ivars, la societat musical contractà Manuel Tomàs, deixeble del mestre Serrano. Als anys quaranta la dirigiren Miguel Oltra i Luis Fornés, fins que el benisser José Bertomeu Tur recollí la rica herència musical actuant al front de l’agrupació prop de vint-i-sis anys, sent substituït per Leopoldo Vidal, Cipriano Esteban, Ernest Perales, Ernest Artal i Juan J. Silvestre. En aquesta època participà als certàmens provincials d’Altea i de Benidorm, i al nacional de Campo de Criptana, aconseguint en ells segons i tercers premis.

El també benisser Javier Santacreu dirigirà la Banda a partir de l’any 1986 fins l’any 2006, llavor continuada des d’aleshores fins a 2016 per Josep D. Cano Gracià. D’aquesta època daten importants actuacions, destacant el concert interpretat en gener de 1999 al Palau de la Música de València, així com el segon premi del Certamen Provincial d’Alacant de 1994, el primer premi en el IX Certamen de música festera d’Altea la Vella en 2011, i l’última participació de la banda en un certamen, quan en 2014 es va aconseguir un meritori segon premi en el XLIII Certamen provincial de bandes de música de la Diputació d’Alacant.

En l’assemblea general ordinària de l’any 2012, els músics, fent un pas endavant respecte als seus compromisos amb l’associació, entraren a formar part de la directiva ocupant llocs de màxima responsabilitat.

És de destacar que al llarg de l’any 2015 la societat va celebrar amb diversos actes el 125 Aniversari de la seua constitució, havent rebut per açò la Medalla d’Or de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.

Actualment, la banda (que compta amb una plantilla que oscil·la al voltant de 100 músics) està dirigida per Miguel Ángel Grau Martínez, qui estrenà el seu càrrec al capdavant d’aquesta institució musical el mes de setembre de 2016.