Història de la Banda

Queda constància als llibres de l’Ajuntament de Benissa del segle XIX, que la música fou present en les manifestacions festives del poble. Era practicada tant a les cambres de les cases rellevants, com a l’església i al carrer. En 1889 aparegué la primera agrupació formalment constituïda en signar-se un acord entre diferents músics i el mestre Diego Crespo per a formar una agrupació bandística. Aquesta, coneguda per “la de Diego el Flare”, participà en 1906 al Certamen Regional d’Ondara sota la direcció del mestre Eduardo Bordes.

Després de la direcció, als anys vint, del mestre Baptista Ivars, la societat musical contractà Manuel Tomàs, deixeble del mestre Serrano. La banda assoleix aleshores un moment d’esplendor. Amb un grup escènic de renom, es representaran per Benissa i comarca les sarsueles de moda.

Als anys quaranta la dirigiren Miguel Oltra i Luis Fornés, fins que el benisser José Bertomeu Tur recollí la rica herència musical i actuà al front de l’agrupació en un espai de temps que s’acostà als vint-i-sis anys.

Bertomeu serà substituït per Leopoldo Vidal, Cipriano Esteban, Ernest Perales, Ernest Artal i Juan J. Silvestre. En aquesta època participà als certàmens provincials d’Altea i de Benidorm, i al nacional de Campo de Criptana, aconseguint en ells segons i tercers premis.

El també benisser Javier Santacreu dirigirà la Banda a partir de l’any 1986 i fins l’any 2006, consolidant una programació de concerts locals, a més de les actuacions en certàmens (segon premi en el de la Diputació d’Alacant en 1994), i en diferents poblacions nacionals i europees. És de destacar el concert interpretat en gener de 1999 al Palau de la Música de València.

Des del 2006 fins a 2016 la banda va estar dirigida per Josep D. Cano Gracià. En aquesta etapa, es va participar l’any 2009 al IV Certamen de marxes mores i cristianes Ciutat d’Oliva, i al febrer del 2011 es va aconseguir el primer premi en el IX Certamen de música festera d’Altea la Vella. En 2014 la banda va participar en el XLIII Certamen provincial de bandes de música de la Diputació d’Alacant, aconseguint un meritori segon premi.

Durant l’any 2015, la societat va celebrar amb diversos actes el 125 Aniversari de la seua constitució, havent rebut per açò la Medalla d’Or de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.

Actualment la banda està dirigida per Miguel Ángel Grau Martínez, qui acaba d’estrenar el seu càrrec al capdavant de la nostra institució musical.